דמי היוון משק עזר

דמי היוון משק עזר

הליך ההיוון של משקי עזר מתנהל בהתאם להחלטת מועצת מקרקעי ישראל 1521, שהחליפה את החלטה 1301 והיוותה פאזה אחרת לחלוטין בהיוון משקים. לאחר מכן הכללים להיוון נקבעו בקודקס ההחלטות של רשות מקרקעי ישראל.

דמי היוון במשק עזר נקבעים על בסיס שומה וניתן להגיש עליהם השגה ראשונה. דמי ההיוון נקבעים בהתאם לנוסחה שנקבעה בחלטה מס' 1521. 

כלומר רב הסכום מבוסס על זכויות הבנייה שנכנסות ל- 2 הדונם המיודעים להיוון. 

על קצה המזלג, נזכיר כי החלטה 1301 נתנה את האפשרות להוון את מלוא שטח המשק, בעוד החלטה 1521 מאפשרת להוון שטח של עד 2 דונם בלבד, יתרת השטח מיועדת להשבה עתידית.

היוון המשק הוא הליך המורכב בפן הנדלנ”י, ממספר גורמים שישפיעו דרמטית על התוצאה הסופית, הן מבחינת התשלום שיידרש והן מבחינת התועלת שתתקבל מהמשק. 

בכדי לבצע את ההיוון בצורה נכונה יש להצטייד ביידע מוקדם וניסיון רב. ישנן דרכים לבצע את ההיוון בצורה כלכלית, חכמה ומשתלמת במיוחד.

 

 

איך להוון משק עזר?

כאמור, השינוי שבא עם החלטה 1521 הוא דרמטי ביותר, כך שאין יותר אפשרות להוון יותר מ-2 דונם במשק, לא משנה כמה דונם יש בו. זאת, בניגוד להחלטה הקודמת, שאפשרה להוון את מלוא שטח המשק גם כאשר שטחו מעל 2 כמו במושבים רבים.

לאחר היוון “שטח צהוב” בגודל עד 2 דונם, החלק המהוון יקבל חוזה עירוני ואילו יתרת השטח נשארת תחת חוזה חקלאי ומיועדת להשבה לרשות מקרקעי ישראל בעתיד.

 

 

האם כדאי להוון משק עזר?

בין שלל היתרונות שבהליך היוון משק עזר, היוון המשק מקנה את האפשרות לנצל את זכויות הבנייה בשטח המהוון, ופוטר מתשלום דמי הסכמה במכירת המשק.

בנוסף לכך ההיוון מקנה יכולת לפיצול מגרש מהמשק, ופוטר מתשלום דמי חכירה שנתיים.

נזכיר כי בעת העברת זכויות של משק עזר, דמי החכירה יעודכנו ויהיו לפי 1% משווי הקרקע העדכני- דבר שהופך את דמי החכירה למשקולת רצינית עבור המחזיק.

 

 

פיצול מגרש ממשק עזר

מרבית החוכרים שנכנסים להליך ההיוון מתכוונים לפצל מגרש.

למעט מספר מושבים אשר בהם התב”ע סימנה זכויות בנייה רבות ומספר מגרשים בשטח הצהוב, במרבית המקרים תידרש הכנת תב”ע נקודתית למגרש נוסף בשטח הצהוב, כך שיהיה אפשר לפצל מגרש אך ורק מהשטח שעבר את הליך ההיוון.

 

 

כמה עולה להוון משק?

דמי היוון במשק עזר שנדרשים באזורי הביקוש במרכז הארץ עבור שטח צהוב עם יחידה אחת, הם סכומים לא מבוטלים ונכון לשנת 2021 נעים סביב סכום של 1.5 מיליון ₪ – תלוי מושב והתב”ע החלה בו.

אופן החישוב : שווי המגרש הבסיסי בשטח 500  מ”ר עם זכויות בניה של 160 מ”ר ומחצית מההפרש בין מגרש זה לסך הזכויות המותרות בתוך 2 הדונמים המיועדים להיוון.

 

 

הפחתת דמי היוון משק עזר

הפחתת דמי היוון במשק עזר באמצעות השגה ראשונה או השגה משפטית ותלויה בשלל הנסיבות בעסקה.

בכדי להפחית דמי היוון במשק עזזר יש להצטייד בניסיון ויידע רב בהתמודדות עם שומות רמ”י, תוך הכרת הניואנסים השונים במגזר הכפרי ובמשקי עזר בפרט.

משרדינו מתמחה בעיקר בהפחתת דמי היוון ותשלומי רמ”י ויש ברשותנו תוצאות מוכחות בנושא.

במידה ואתם נמצאים בתהליך ההיוון, הנכם מוזמנים לפנות אלינו ליעוץ ראשוני ללא התחייבות.

היוון משק עזר

שתפו את המאמר

מעונינים במידע נוסף? צרו איתי קשר

עקבו אחרי בפייסבוק